Wednesday 13 April 2011

Great Ocean Road tuur

12 apostlit




Loch Ard George




Bell beach



Otway vihmamets




Heipa! Käisin kolmapäeval Great Ocean Road tuuril ära. Sai broneeritud u nädal aega tagasi ning eile varahommikul asusimegi u 20 liikmelise grupiga teele. Melbourne'ist on Great Ocean Road'i alguspunktini u 150 km. Great Ocean Road ise on 243 km pikk, mis jookseb siis loomulikult mööda rannikuäärt. See tähendab, et maastik on mägine ja tee on kitsas ja looklev ning kõik, mida läbi bussiakna näha saab, on hingemattev. Pikemad peatused on u 5 punktis. Aga ok, nüüd tuurist ise :)
Great Ocean Road on ehitatud aastatel 1919 ja 1932 kodumaale tagasipöördunud sõdurite poolt ja on tänase seisuga maailma suurim mälestusmärk Esimeses maailmasõjas hukkunute mälestuseks. Tee algab sellises linnas nagu Torquay, mis on Austraalia surfipealinn. Selles linnas on toimunud maailmas kõige rohkem surfivõistlusi ning igal aastal toimuvad seal ka kõige tuntumad surfarite võistlused Quicksilver ja RipCurl. Viimane nendest toimub juba järgmine nädalavahetus ning meil oli au näha ettevalmistusi selleks võistluseks. Rand, kus see kõik aset leiab, kannab nime Bell beach ning seal oli meie esimene peatuspaik. Surfareid seal muidugi iga päev sadu ja sadu, niiet ookean oli kui sipelgameri.
Järgmine peatus oli minu mäletamistmööda ühes imeilusas linnakeses, kus melbournlased suvitamas käivad. Seal isegi ujuti eile, niiet vesi ei saa siis vist väga külm veel olla. Siiski siin ju sügis ja ilmad on küllaltki kehvad. Külm ei ole, aga sajab pidevalt. Nii, mis edasi. Suundusime tee ääres olevate eukalüptipuude juurde, kus on kõige suurem tõenäosus koaalasid näha, sest nad ju toituvad selle puu lehtedest. Koaalad muidu magavad 20 tundi ööpäevas. Seda seetõttu, et eukalüptilehtedest ei saa nad piisavalt proteiine, mistõttu ei ole neil ka piisavalt energiat ning siis nad ongi pidevalt väsinud ja magavad palju. Me pidime pöidlaid hoidma, et kas või üks oleks ärkvel ja meil oleks võimalus seda loomakest näha. Pilti näete? Rohkem kommentaare pole vist vaja (heheeee).
Koaalaga tutvus tehtud, läksime Otway vihmametsa. Tee jookseb läbi paljudest imekaunitest lobsakatest metsadest, sest siiski niiske rannikuäärne ala ju. Otway on siis aga vihmamets. Ma polnud kunagi varem vihmametsas käinud, niiet see, mis ma seal nägin, oli ikka muljetavaldav. Loodus on võimas, lihtsalt võimas.
Jõudis kätte päeva tippsündmus- maailmakuulsad 12 apostlit. Väga kihvt oli neid oma silmaga näha. Imetlesime, imetlesime, imetlesime :) 12 apostlit on tänaseks siis 8-st kaljurahnust koosnev kogu. Mässav ookean teeb ajaga oma töö. Viimati kukkus üks apostlitest kokku 2005. aastal.
Pärast apostleid peatusime Loch Ard George juures. See siis ehe näide erosiooni protsessist. Väga väga ilus oli seal taaskord.
Viimane peatuspunkt oli London Arch'i juures. Kuni 1990 aastani kandis ta nime London Bridge, kuna nägi välja nagu Londonis asuv London Bridge :) 15 jaanuar 1990 kukkus osa sellest aga kokku. Kokkuvarisemise ajal kõndisid sellel 2 turisti, kes õnneks ei olnud kokkuvariseval osal. Nad päästeti helikopteriga. Kahjuks ei saa ma sellest endatehtud pilte näidata, kuna seal sai klõpsitud selle kurikuulsa ookeanisse kukkunud digikaga, millel on nüüdseks aga nupud täielikult lakanud töötamast ning ta ei allu mulle, et pilte arvutisse tõmmata. Klõpsisin seal sellega, kuna õigel digikal sai aku tühjaks. Aga see selleks, netis pilte London Arch'ist küll ja küll :)
Vot selline tuur oli mul siis eile :) Ega kui Great Ocean Road'il ära ei käi, võib öelda, et sa polegi Austraalia Victoria osariigis käinud. See ju siiski kõige kuulsam ja huvitavam vaatamisväärsus siin. Niiet jah, ÜLIVINGE OLI!!!
Täna ma puhkan. Eks tõttan niisama linnas ringi ning võtan vabalt. Ootan juba nädalavahetust, sest siis lihtsalt on Melbsis kõige mõnusam :) Ahjaa, teisipäeval käisin ära siis siinses IMAX kinos. Melbourne'i IMAX kinos on maailmas suuruselt 3. kinoekraan. Suurim on Sydney's, niiet sinna veel jõuab :) (mõõtmed on sellised: 35.73 × 29.42 m; rohkem kui 1,015 m2) IMAX näitabki seega vaid suureformaadilisi filme. No ekraan OLI SUUR, tõesti. Pööra pead siia ja sinna, edasi ja tagasi, et näha kõike, mis ekraanil toimub. Näitab siinne IMAX 3D dokumentaal ja selliseid veidikene teistsuguseid põnevusfilme. Mina vaatasin 3D dokumentaali muumiatest.
Ega midagi, olge tublid ning tundke rõõmu kevadest!!! Varsti ongi suvi käes ja lõbu laialt. Jääge moodsaks ning tänase seisuga näeme 7 nädala pärast!!!

No comments:

Post a Comment